Ny trimsykkel til Ringebu Omsorgssenter

Publisert av Svein Andrésen den 12.08.21. Oppdatert 14.08.21.

LC Ringebu-Fåvang hjelper eldre mennesker til økt fysisk aktivitet ved å la dem dra på sykkeltur i kjente omgivelser.

Motiview er enkel i bruk og stimulerer eldre mennesker og personer med demens til å bli mer fysisk og kognitiv aktiv. Ved hjelp av en treningssykkel, film og lyd, kan brukeren ta en sykkeltur i kjente omgivelser og barndomsminner.
Det stadig voksende videobiblioteket (over 1800 filmer) framkaller minner og gir sanseinntrykk som inspirerer til
økt bruk.
På hovedbildet ser vi en bruker og Lionsmedlemmene Kari S. Smestad og Marit og Kjell Orderløkken.

Bilde over:  Lionsmedlemmer

Lokalavisa Dølen har fin omtale av LC Ringebu-Fåvang sine tiltak:

Fikk gjev gave fra LC Ringebu-Fåvang - lar beboerne på Ringebu omsorgssenter sykle i Paris, Budapest eller langs Brekkomsvegen

Lions Club Ringebu-Fåvang ga noen år tilbake en slik sykkel til det som nå er Linåkertunet bo- og rehabilitering. Nå var det omsorgssenteret på Ringebu som stod for tur.

Det er munter stemning i hagen der både beboere, ansatte og Lionsmedlemmer sitter samla, og Dølen slår seg ned ved siden beboer Kari Birgit Rudrud. Hun setter stor pris på at det blir gjort litt ut av denne overrekkelsen.

- Korona kom og forstyrra hele greia. Vi er vant til at det skjer ting her, men nå har det ikke skjedd så mye i det siste. Det er koselig når det skjer litt, smiler hun fornøyd.

Sunt, både fysisk og sosialt

Rudrud er svært begeistra for den gjeve gava. Omsorgssentret har allerede en litt eldre Motiview, og 93-åringen har vært flittig bruker av sykkelen. Nå gleder hun seg til å prøve den nye, med tilgang til 2.000 filmer fra hele verden.

- Jeg er ingen ungdom lenger, kjenner jeg, sier hun litt spøkefullt.

- For en stund siden hadde jeg forstrekt armen, og fikk i oppgave av fysioterapeuten å trene armene og ledda. Jeg var helt hjelpeløs i hendene, og trodde jeg var invalid. Da begynte jeg å bruke sykkelen hver dag, og det hjalp utrolig mye. Det er viktig å bevege litt på seg, slår hun fast.

Ved nabobordet sitter Klara Kinn. Hun er noe skeptisk til sykkelen, men er likevel litt nysgjerrig.

Venke Kjos er avdelingsleder for hjemmetjenesten i Ringebu, og mener at dette er et kjempefint initiativ av Lions. Hun mener dette er sunt for de eldre, både fysisk og sosialt.

- Kroppen fallerer når en blir gammel, og det er viktig å bruke det en har av muskler. I tillegg fungerer det litt som en møteplass. Beboerne får være litt sosiale, og kanskje det også blir litt konkurranse mellom dem.

Tre tiltak

Motiview skal være nyttig for både beboere og dagbrukere på aktivitetssenteret. Sekretær i Lions Club Ringebu-Fåvang Kari Skuthe Smestad forteller at det er gjort mange erfaringer som viser at aktivitet og trim er god rehabilitering etter slag og brems på demens.

Men dette er bare ett av tre tiltak Lions gjennomfører retta mot eldre i kommunen. Smestad forteller ivrig om prosjektet "Tiltak for sårbare, eldre eller ensomme":

- Spesielt på grunn av manglende mulighet for besøk og kontakt under smitterestriksjonene, har Lions fått muligheten til å søke statsmidler til ulike hjelpemidler som kan bøte på den situasjonen mange eldre har havna i, forklarer hun.

Et annet tiltak er KOMP-brett for eldre som har problemer med digitale muligheter som Snapchat, Skype, FaceTime og lignende